Jostain syystä keskustelu aamukahvilla päätyi sukeltamiseen. Siinä niitä näitä turistessa, ja vastatessa niihin tyypillisiin vaikeisiin kysymyksiin, kuinka kauan veden alla voi olla tai kuika syvälle voi sukeltaa, päädyimme lopulta keskustelemaan paikallisesta sukelluskulttuurista. Työkaverini möläytti, että hän ei voi sukeltaa, koska hänellä ei ole tapeeksi isoja keuhkoja. Suuni loksahti auki ja tuijotin häntä silmät pyöreinä. Ihanko tosi??

Kuulemma paikalliset sukeltajat joutuvat ennen lajin pariin pääsyä tarkkaan terveystarkastukseen, jossa mitataan myös tämä keuhkojen tilavuus, joka sitten pitää olla vähintään joitain litroja, tarkkaa arvoa työkaverini ei osannut sanoa. Kuitenkin, hänen keuhkonsa eivät siis täyttäneen tätä vaatimusta.

En ole moista ennen kuullut ja itse epäilen vahvasti tätä kommenttia. Tiettävästi hän ei kuitenkaan ole moisessa terveystarkistuksessa ikinä käynyt. Tärkeämpää mielestäni kuitenkin on, että keuhkot ovat terveet ja toimivat, kuin että mikä on keuhkojen tarkka tilavuus. Vapaasukeltamisessa tilavuus vaikuttaa varmasti, mutta laitesukeltamisessa... Mutta palaan asiaan pienen taustaselvityksen jälkeen.